Ana Yemekler

ARNAVUT CİĞERİ TARİFİ

 

MALZEMELER :

- Yarım kilo doğranmış dana ciğeri
- 2 adet domates
- 5-6 kaşık un
- 1 adet kuru soğan
- Tuz
- 5-6 dal maydanoz
- Kızartmak için sıvı yağ
- Sumak

YAPILIŞI :

1. Patatesler soyulur, yıkanır, küp şeklinde doğranır.
2. Ciğer soğuk suda 3-4 kez yıkanır ve süzgeçte suyu iyice süzülür.
3. Bu arada kızartma tenceresine sıvı yağı kızartmak için koyun.
4. İlk önce patatesleri kızartın.
5. Sonra ciğerin yarısını unlayın, fazla unları silkeleyin ve kızgın yağın içine salın. Arada karıştırın. Dikkat edin ciğerleri iyice kurutmayın. 2-3 kez karıştırdıktan sonra ciğerler kızarınca yağdan alın.
6. Patates ve ciğerleri bir tabakta karıştırın.
7. Soğanı piyazlık doğrayın. Servis tabağının zeminine maydanoz ve sumakla döşeyin. Üzerine patatesli ciğeri ilave edin.  Afiyet olsun.

Ev Yapımı Lahmacun Harcı

 

MALZEMELER :

- 1 kg. kıyma (az miktarda kuzu döşü karıştırtın)
- 4 adet kuru soğan
- 1 büyük baş sarımsak
- 3-4 su bardağı rendelenmiş domates
- 7-8 adet yeşil biber
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 adet dolmalık kırmızı biber
- 1 demet maydanoz
- Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI :

1. Soğanları rondodan geçirdikten sonra tuzla iyice ovup, yıkayın ve süzün.
2. Sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber ve maydanozu da rondodan geçirip derin bir kaseye alın.
3. Soğanı, baharatları, rende domatesi, biber salçasını ve kıymayı ilave edip iyice karıştırın.
4. Hamur üzerine sürülebilir hafif sulu bir kıvamda olmalı eğer biraz kuru gelirse domates rendesi ilave edebilirsiniz. 

Çökertme kebabı tarifi

 

MALZEMELER :

- 1 kg. patates
- 600 gr. biftek
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Kırmızı pul biber
- Kekik

Kızartmak için :
- Ayçiçek yağı

Sos için :
- 3 adet domates
- 1 su bardağı domates püresi
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber

Üzeri için :
- Sarımsaklı yoğurt
- Maydanoz

YAPILIŞI .

Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.

Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biberi ekleyin. Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin v maydanoz ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun

İspanaklı köfte tarifi

 

MALZEMELER :

- Yarım kg. ispanak
- 1 adet büyük baş soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 su bardağı sıcak su

Bulgur köftesi için :

- 200 gr. ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- 4 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta

YAPILIŞI :

1. Bulguru sıcak su il ıslatıp unu ilave ederek karıştırın. Yumurtayı ekleyip yoğurup, mikser büyüklüğünde köfteler hazırlayıp bir kenara bekletin.
2. Soğanı küçük doğrayıp bir tencerede sıvı yağda kavurun. Domates ve biber salçasını ilave edin. Sıcak suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
3. İspanakları küçük doğrayın. Bulgur köftelerini salçalı suya ilave edip yumuşayıncaya kadar kaynatın. Son 10 dk. kala ispanakları ilave edip ispanaklarda yumuşayıncaya kadar kaynatın ve ocağın altını kapatın.

Kabak Geğendili Tavuk

 

MALZEMELER :

- 3 adet kabak
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz

Tavuk sote için :

- 1 bütün tavuk göğsu
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- Tuz

YAPILIŞI :

  1. Kabakları soyup rendeleyin.
  2. Yağsız bir tavaya alıp kısık ateşte ara sıra karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  3. Bu sırada tavuğu jülyen doğrayın.
  4. Ayrı bir tavada sıvı yağı kızdırıp tavukları ekleyin.
  5. Harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  6. Tuzunu ve toz biberini ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  7. Diğer tarafta suyunu çeken kabağa tereyağ ekleyin.
  8. Tereyağı eriyince unu ekleyip karıştırarak 1-2 dakika kavurun. 
  9. Sütünü eekleyip karıştırın.
10. En son tuzunu ve kaşarı ekleyip karıştırın.
11. Kaşar eriyip kabaklara iyice karışınca altını kapatın.
12. Tavukları kabak beğendinin üzerine koyarak servis yapın.
Afiyet olsun

Mercimek köftesi tarifi

 

MALZEMELER :

- 1,5 su bardağı mercimek
- 1 su bardağı bulgur
- 4 su bardağı su
- Büyük bir avuç dere otu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI :

1. Mercimekleri iyice yıkayıp4 su bardağı suyla şişip çok az suyu kalana kadar haşlayın.
2. Altını kapatın, bulguru ve tuzunu koyup karıştırın ve kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin.
3. Zeytinyağını kızdırıp salçayı ekleyin ve kavurun.
4. Toz biberi koyup altını kapatın.
5. Salçalı karışımı bulgırlu karışımın içine katıp karıştırın.
6. İnce ince kıydığınız dere otu ve karabiberide ekleyip iyice karıştırın.
7. Elle tutulabilecek kadar soğuyunca elle şekil verip marul dizdiğiniz tepsiye yerleştirin. 

Tavuk Köftesi Tarifi

 

MALZEMELER :

- 500 gr. tavuk göğüs
- 1 yumurta
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tutam maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, Karabiber, Kimyon
- Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI  :

1. Tavukları mutfak robotunda çekip kıyma haline getirin.

2. Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta ve diğer tüm malzemeleri derin bir kaba alıp iyice yoğurun.

3. İstediğiniz şekli verin.

4. Yağı tavada kızdırıp köfteleri önlü arkalı kızartın.
Afiyet olsun.

Keşkek Tarifi

 

MALZEMELER :

- 2 su bardağı buğday
- Yarım kilo kuzu gerdan
- 2 Soğan
- Sıvı yağ
- Karabiber
- Tuz

YAPILIŞI :

Buğdayı önceden haşlayın. Tencereye yemeklik kesilmiş soğanı alın ve kavuruın. Üzerine haşlanmış olan buğdayı ekleyin. Yarım kg. kuzu etini haşlayın ve didikleyin. Kuzu etini tencereye ilave edin.

Kaşık veya bir tahta kaşıkla devamlı dövün. İyice özleşmesi için. Üzerine kıvamı bağlamak için tencereye et suyunu ilavr edin. Devamlı özleşene kadar keşkeki pişirin.

Sosu için : Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını alın. Üzerine salça, tuz, karabiber ve kekik ilave ederek bir sos elde edin. Servis tabağına keşkekği alın üzerine sosu dökerek servis yapın.
Afiyet olsun.

Orman kebabı tarifi

 

MALZEMELER :

- 500 gr iri kıyılmış kuşbaşı et
- 2 adet büyük boy patates
- 2 adet havuç
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı konserve bezelye
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- Tuz

YAPILIŞI :

1. Etleri düdüklü tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. İçine yağı ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip soğanlar yumuşayana kadar kavurun.
3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Toz biberi ekleyip karıştırın.
5. Etlerin boyutunda doğranmış patatesleri ve yuvarlak doğranmış havuçlarıda ekleyin.
6. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
7. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup kapağını kapatın.
8. Tencerenizin huyuna göre etler yumuşayana kadar pişirin.
9. Kapağını açtıktan sonra bezelyesini ve tuzunu ekleyip bir taşım daha kaynatın.

Kadın Budu Köfte

 

MALZEMELER :

- 200 gr. kıyma.
- 1 adet yumurta.
- 3 yemek kaşığı haşlanmış pirinç.
- 1 küçük baş soğan.
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
- Un.
- Tuz.
- Karabiber.
- Kızartmak için yağ.


YAPILIŞI :

1. Soğanı kavurun.
2. Kıymanın yarısını da soğana katıp kavurun.
3. Soğanlı kıymalı karışımı, kalan kıymayı, pirinci, yumurtanın sarısını, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun.
4. Karışımı yarım saat buzdolabında dinlendirin.
5. Daha sonra uzun köfte şekli verip elinizle bastırarak yassı şekil verin.
6. Köfteleri önce una sonra çırpıtılmış yumurta akına bulayıp kızartın.
Afiyet olsun.

Kağıt kebabı tarifi

 

MALZEMELER :

- 500 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
- 2 adet büyük boy patates
- 2 su bardağı konserve bezelyr
- 2 adet havuç
- 1 yemek kaşığı salça
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
- Karabiber
- Tuz

YAPILIŞI :

1. Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
2. Havuçları soyup doğrayın.
3. Derin bir karıştırma kabında et, patates, havuç ve bezelyeleri sıvı yağ ile harmanlayın.
4. Küçük bir sos kabında salça, su, tuz ve karabiberi çırpın.
5. Bu karışımı et ve sebze karışımının üzerine serpip karıştırın.
6. Yağlı kağıttan 6 adet büyük dikdörtgen parça kesin.
7. Karışımı 6 eşit parça şeklinde yağlı kağıtlara paylaştırın.
8. Yağlı kağıtları kenarlarından kıvırarak kapatın.
9. Kağıt kebaplarınızı alüminyum folyoya sarıp fırın tepsisine dizin.
10.Tepsiyi 210 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
Afiyet olsun.

Orman kebabı tarifi

 

MALZEMELER :

- 500 gr iri kuşbaşı et.
- 2 adet büyük boy patates.
- 2 adet hahuç.
- 1 adet soğan.
- 1 subardağı konserve bezelye.
- 1 yemek kaşığı salça.
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ.
- 1 tatlı kaşığı toz biber.
- Tuz.

YAPILIŞI :

1. Etleri düdüklü tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. İçine yağı ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip soğanlar yumuşayana kadar kavurun.
3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
4. Toz biberi ekleyip karıştırın.
5. Etlerin boyutunda doğranmış patatesleri ve yuvarlak doğranmış havuçlarıda ekleyin.
6. sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
7. Üzerini geçecek kadar sıcsk su koyup kapağını kapatın.
8. Tencrenizin huyuna göre etler yumuşayana kadar pişirin.
9. Kapağını açtıktan sonra bezelyesini ve tuzunu ekleyip az daha kaynatın.
Afiyet olsun.

Tas Kebap

 

MALZEMELER :

- 400 gr. kuşbaşı et.
- 1 baş soğan.
- 1 büyük patates.
- 2 diş sarmısak.
- 1 tatlı kaşığı salça.
- Tuz, Karabiber, Toz biber
- Sıvı yağ.

YAPILIŞI : 

Öncelikle sıvı yağ eklediğimiz tavaya eti alıp kavurmaya başlıyoruz. Et suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekince içine doğranmış soğan ve sarmısağı ekleyıp iyice kavuruyoruz, salçayıda eklıyoruz.Kaynar suyu etin üzerini geçecek şekilde eklıyoruz.En son küp küp doğranmış patateside ekleyip kapağı kapalı olarak patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Afiyet  olsun.

Kuzu Etli Karnıyarık

 

MALZEMELER : 

- 6 adet patlıcan.
- 300 gr kuzu eti.
- Soğan.
- 2 diş sarmısak.
- 1 çorba kaşığı salça.
- 4 biber.
- 2 domates.
- Karabiber.
- Defne yapyağı.
- Sıvı yağ.
-Tuz,Su

HAZIRLANIŞI :

6 adet alacalı patlıcanı alacalı soyun. Tavaya sıvı yağı alın. Patlıcanları yüksek ısıda sıvı yağda kızartın.Kızaran patlıcanları geniş bir kaba alın ve üzerine sıcak su ilave edin ve fazla yağının çıkmasını sağlayın.
Tencereye sıvıyağı ilave edin. Tencereye 300 gr. kuzu etini ilave edin. Etler sulansın ve etler suyunu çekince 3 adet defne yaprağı ilave edin. Üzerine soğanı ve sarmısağı ilave edin. Üzerine tane karabiber ilave edin ve karıştırın.
Daha sonra üzerine 1 çorba  kaşığı salça ilave edin. Üzeri kesilmiş biberi ve en son kesilmiş olan domatesi ilave edin ve kavurmaya devam edin. Üzerine su ilave edin karnıyarığın et kısmını pişirin. Patlıcanları fırın kabına dizin. Patlıcanların içine kuzu etli karışımı paylaştırın. Üzerine domates ve biber dilimleri ilave edin ve önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında bir süre pişirin. Afiyet olsun.

Güveçte Mantar

 

MALZEMELER : 

- Yarım kg. mantar.
- 2 adet çarliston biber.
- 2 adet küçük domates.
- 1 diş sarmısak.
- Yarım tatlı kaşığı salça.
- 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ.
- 1 adet orta boy soğan.
- Tuz, Karabiber

YAPILIŞI : 

Mantarları kağıt mendille silelim. Tavaya sıvı yağı aktarıp, piyazlık doğranmış soğanı ve küçük küçük kesilmiş bir diş sarmısağı hafifçe sararana kadar kavuralım. Mantarları ikiye veya dörde bölelim. Mantarları bıraktıkları suyu çekene kadar kavuralım.

Çarlıston biberlerin çekirdek yataklarını çıkartıp, küçük doğrayalım. Tavaya aktaralım. Domatesi küp şeklinde doğrayıp, ilave edelim. Birkaç kez çevirip, tuzunu ve karabiberini koyalım.

Ateşten alıp güveç kaplarına dolduralım. Orta ısılı fırına sürelim. 15 dakika pişirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Biber Dolması

 



MALZEMELER :
- Yarım kilo dolmalık biber.
- 350 gr orta yağlı kıyma.
- 2 kahve fıncanı pirinç.
- 1 orta boy soğan.
- 1 demet maydanoz.
- 2 adet orta boy domates.
- 2 tatlı kaşığı salça.
- 2 diş sarmısak.
- Yarım çay bardağı sıvı yağ.
- 1 çorba kaşığı tereyağı ve margarın Tuz ve Karabiber.

HAZIRLANIŞI :
Ön hazırlık olarak biberlerin sap kısımlarını bir biçakla keselim. Çekirdek yataklarını çıkaralım. Kolay pişmelerini sağlamak için biberlerin alt kısmına biçakla küçük bir delik açalım.

Geniş bir kaba sıvı yağı alalım. Küçük küçük doğranmış soğanı, Pirinci, kıymayı, ince ince doğranmış domatesi, tereyağını veya  margarını,1 tatlı kaşığı salçayı,küçük doğranmış sarmısakları,tuz ve karabiberi ekleyelim. Tüm malzemeler özleşene kadar yoğuralım.Hazırladığımız bu içi biberlerın içine dolduraalım. 

Biberlerin ağız kısmına domateslerden kestiğimiz kapakları yerleştirelim. Geniş bir tencereye biberleri dizelim.Kalan salçayı sıcak su ile karıştırarak tencereye ilave edelim. (Suyun biberlerin yarısı geçmeyecek şekilde olması gerekıyor.). Biberleri kısık ateşte pişirelim. Ilındıktan sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.